top of page
איזומטריה מהממת_תוספות.jpg

מהפך מהפח
מקרה מקומי של תכנון עירוני מעגלי
Jerusalem of Cycles
A Local Case of Circular Urbanism
من الحجر إلى الشجر
حالة محلية للتحضر الدائري

מהפך מהפח | רחוב יפו, ירושלים
מקרה מקומי של עירוניות מעגלית
סטודיו אורבני- ערי העתיד
בהנחיית פרופ' אדר' אלס ורבקל, אדר' רפאל דה לה פונטיין ואדר' מיכל צחור
'פרויקט גמר-שנה ה
ענבר אסא| סלי פיטרס

העיר המעגלית היא אקוטופיה. חזון ליצירת מרחב המספק לתושבים סביבת חיים בריאה, מזינה ומהנה. מערכת שבה חומרי הגלם והמשאבים, תוצרי הלוואי והפסולת מזינים זה את זה ומקיימים ביניהם מערכות יחסים של הדדיות (סימביוזה). בעיר המעגלית אין דבר כזה פסולת.

הפיתוח בה מניב, מייצר ערך כלכלי, תרבותי וחברתי, ומקדם את חוסנה על רקע שינויי האקלים, ותהפוכות פוליטיות וחברתיות. מערכת שבה אנשים, מרחב ותוצרי לוואי (פסולת) מקיימים ביניהם מערכות יחסים סינגרטיות. גישה מעגלית בתכנון מפתחת חוסן אל מול תופעות כמו אי החום העירוני והצפות, מספקת בטחון תזונתי על רקע עתיד רווי שינויי אקלים, תהפוכות פוליטיות-חברתיות ובעיקר אי-ודאות.
הפרויקט לוקח 3 נקודות ברחוב יפו, ירושלים, ומבקש "לשנות את הקוד" האורבני שלהן, על מנת לחזק את הקשר בין הבינוי למרחבים הציבוריים הפתוחים.

איך זה עובד?

ע"י מערכת של כיסים עירוניים, שהם למעשה גינה או מרחב פתוח בתוך העיר, שמוגדר על ידי המבנים המקיפים אותו. כל כיס יהיה מותאם לצרכי הקהילה או האיזור שאליו הוא משתייך ומבניו הסמוכים יכילו פרוגרמות ציבוריות בהתאם.
הכיס העירוני בירושלים יהיה מוזן ממערכות טיהור מים בשיטות טבעיות ויכיל כיסי שתילה גדולים שיכילו צמחיה מקומית וחקלאות עירונית. המבנים והשטח הפתוח מזינים האחד את השני בתנועה אנושית, במים זורמים שיגיעו מהמבנים במתחם, בדשן איכותי לחקלאות עירונית ועוד.

תכנון 3 מתחמים לאורך רחוב יפו

מתחם בליליוס ברובע הכניסה לעיר | ECO TOWERS 2050 | مجمع باليليوس في ضاحية مدخل المدينة

גיפ_הכניסה לעיר.gif

מתחם מחנה משותף ; שוק מחנה יהודה וכיכר ולירו | Mahane Yehuda Market & Valero square | 2050 | مجمع باليليوس في ضاحية مدخل المدينة

גיפ_שוק.gif

נווה מדבר בלב העיר; מתחם הדוידקה ומרכז כלל | Davidka square & Klal Center | 2050 | نافيه مدبار في قلب المدينة  مجمع دافديكا

גיפ_כלל דוידקה.gif

מרפסת ירוקה

מרפסות הבניין משמשות כאגנים ירוקים (constructed wetlands) לטיהור המים האפורים, ומספקות ליחידות המגורים ולמשרדים אוויר נקי, מזון טרי, פרטיות, מיתון אקלימי ופינה ירוקה לקרוא בה ספר או לקיים בה ישיבת הנהלה.

מסעדה מעגלית

מחיצה שקופה המפרידה בין לקוחות המסעדה לבין המטבח מאפשרת תצפית אל המטבח מחד ואת מיסוך הרעש מאידך. מרבית חומרי הגלם המשמשים את המסעדה מגיעים מגידולים חקלאיים בקומות המרתף. הירקות הירוקים גדלים במערכת הידרופונית ומועשרים בדישון מבריכת דגי הנוי של המסעדה.

מקווה מאופס פסולת ואנרגיה

מקווה נשים מוזן על ידי מי-נגר מגגות, שעברו טיהור על חזית המבנה, באגנים ירוקים ורטיקליים. המקווה משרת את האוכלוסיה הדתית- חרדית. אוצר מי גשם הוא חלק ממצוות הטבילה במקווה. חימום המים לאורך השנה והחימום התת-רצפתי בחורף מוזנים מתהליכי פירוק אנאירוביים בקומפוסטר המובנה שתחתיו.

מפסולת לאנרגיה

את הירקות ה"מכוערים" אפשר להציל. גמ"ח המזון שבכיכר ולירו (מול שוק מחנה יהודה) יקבל בכל יום 2 טון פסולת אורגנית שאינה טובה למאכל, ויוכל להזין, בנוסף לקומפוסטרים, מתקן "ביוגז" המספק גז בישול למטבח ואנרגיה נקיה למבנה כולו.

אמפי בקיץ, אגמון בחורף

המים המגיעים מהמפל בחזית הצפון-מערבית של מרכז כלל מצטרפים אל מי הנגר הנאספים מהרחוב אל תוך מערכת "ביו-פילטר". בחורף, הם הופכים לשלולית חורף שמזמינה שהייה, מחזירה את קרני השמש לטובת חימום הכיכר ומספקת מחסה מהרוח. בקיץ, הופך הביופילטר לאמפיתיאטרון מוצל ונגיש.

גינה ליניארית

המים בהם שוטפים את השוק מדי יום יכולים להזין פינת מנוחה לבאי השוק, על ידי שורה של אגנים ירוקים לאורך השוק הפתוח ברחוב מחנה יהודה. הספסלים והשמשיות ניידים, כך שניתן לקפלם בסוף היום ולפתוח אותם מדי בוקר לאחר שמסיימים לפרוק את משאיות הסחורה המגיעות לשוק.

bottom of page